Blog Sauerlandweek 2023


Maandag 8 mei 2023, Dag 1

Voor onze Sauerlandweek 2023 hadden zich negen leden aangemeld. Tineke & Willem, Martin, Cor,Koos, Bennie, Jan, Freek en ondergetekende.

Ondanks de matige weersverwachting kon bij vertrek om 10:00 uur uit Steenwijk de regenkleding in de koffer blijven. Cor en ik troffen elkaar in Ede en reden samen tegen 13:00 uur uit Ede toeristisch richting Duitsland. We zouden de Steenwijkers in Grevenstein treffen.

Geen van ons heeft het helemaal droog gehouden. Waar Cor en ik al bij Arnhem een echt dikke bui op ons pak kregen, moesten de anderen vlak voor aankomst in Grevenstein de duikbrillen op.

Ik miste 60 km voor aankomst een afslag waardoor Cor en ik het laatste stuk los van elkaar gereden hebben. De planning met 'Steenwijk' bleek top. Vrijwel gelijk arriveerden we bij Landgasthof Grevenstein, klokslag 17:00 uur.

Na hartelijk ontvangst door de nederlandse staf van het hotel ontdeden we ons van onze reiskleding die grotendeels weer droog was door de prima temperatuur van 22+ graden.

Van vorig jaar wisten we dat ze hier een prima (weiss)biertje schenken, dus hoog tijd voor een frisse slok. Dat maakte de tongen al snel weer los aan onze stamtafel.

Ik maakte even kennis met de andere gasten. Een duo uit Utrecht/Geldermalsen en een groep van drie uit Apeldoorn/Reeuwijk/Canada.

Het driegangen avondmaal van deze maandag was tomatensoep, salade, friet en kipsaté en ijscoupe. Alles viel bijzonder goed in de smaak.

Tot slot van de dag werd er een avondwandeling gemaakt en nog gezellig nagekletst en vooruitgekeken naar de rit van de dinsdag.

 

Fred.


Dinsdag 9 mei 2023, Dag 2

Omdat het hotel smiddags om 5 uur weer opengaat, is vroeg terugkomen niet handig. Daarom vertrokken we vandaag wat later. Na het ontbijt om 9 uur stonden we een uur later klaar om onze rossen te bestijgen. Al onze navigatiekennis ten spijt, duurde het even tot we op de (juiste) route bevonden.

Vanuit Grevenstein ging het oostwaarts om Winterberg, langs Willingen, Marsberg, Brilon, via Diemelsee en weer terug naar 'huis'. Circa 235km.

Vanwege de weersverwachting werden de regenpakken voor het grijpen gelegd. Maar het geluk was (weer) bij de dommen. Warm weer en geen noemenswaardige duppels. Zelfs toen we het plastic aangetrokken hadden door de dreigende donkere luchten, bleef het droog.

We waren mooi op tijd terug om ons op te frissen en op tijd te zijn als de tap geopend werd.

Het diner was soep, een grote schnitzel en ijsje toe.

Het was weer een mooie motordag.

Hier ook een korte VIDEO van de rit.

 

Fred.


Woensdag 10 mei 2023, Dag 3

De dag begon met twijfel. Hoe droog of hoe nat wordt het. In Nederland was het somber, maar hier was er kans op een droog moment. Ongeveer de helft van ons besloot tot een regenpak. De anderen bleven dapper....

Het vertrek werd even uitgesteld door een eigenzinnige BMW GS die het verdomde te starten. Na diverse krachttermen én het aandraaien van een boutje konden we een half uur later toch aan de rit beginnen. De route was 225 km en lag ten zuiden van Grevenstein.

s'Ochtends was het bijzonder rustig op de mooie wegen over de bergen en door de dalen. Spiegelglad asfalt en wegen met een dek uit de oudheid. Hoewel we optimistisch aan de rit begonnen, meldden de plensbuien zich alsnog op onze helmen. Maar even snel als ze kwamen, verdwenen ze weer. De zon droogde ons snel en konden we verder in afwachting van de volgende lading hemelwater.

Het vinden van een locatie voor een bakkie met taart is vóór twaalf uur zinloos. In elk geval deze week. Uiteindelijk vonden we bij toeval in Bad Berleburg de Schäfers Backstube waar we vorig jaar ook gelunched hadden. Het personeel was nog even belabberd, maar de taartjes waren weer smakelijk.

Doordat we nogal ver van onze route afgedwaald waren duurde het even voordat we weer 'en route' waren. Dachten we. Na ruim 3 kwartier toeren, kwam de route ons toch te bekend voor. We reden gewoon weer een groot deel van de route die we vandaag al eerder hadden afgelegd. Maar dat mocht onze pret niet drukken. 

Wat ons wel opviel was dat er een grote kaalslag plaatsvindt in het Sauerland. Een kwalijke ziekte onder de naaldbomen dwong de kap van heel heel veel naaldbos. Triest om te zien.

O ja: een gratis tip: ga niet met je toer door Siegen. Druk, verkeerslichten, bussen en busbanen en onmogelijke verkeerssituaties.

Op de terugweg naar het hotel kregen we de laatste bui. Gelukkig niet helemaal tot in Grevenstein waardoor onze pakken bijna droog waren toen we onze rossen bij het hotel stalden.

Op het menu voor het diner stond soep, spaghetti carbonara en een ijsje. Welkom en erg lekker.

 

Fred


Donderdag 11 mei 2023, Dag 4

De laatste dag dat we gezamenlijk op pad gingen. Deze keer wat later vertrokken en een korte route van 200 km. Ook meer stops ingepland zodat het een relaxed dag werd. Geen problemen bij het starten van de motoren en we reden in de zon richting de Biggesee. Mooie route met soms slecht wegdek zoals op de L653 langs het stuwmeer. Maar wel een mooi plekje om even de benen te strekken. Het was wel even zoeken naar een tankstation op de route. Die staan nooit in de bossen. Daarna mooie weggetjes naar Plettenberg. Dankzij vriendelijke wegwerkers mochten we in Balve toch doorrijden toen we een afgezette weg stug inreden. De graafmachine werd zelfs aan de kant gereden. Toen was er tijd voor goed duits bakkie koffie en een sanitaire stop.

Dat ene buitje regen kon ons niets schelen. We hadden immers giga rijplezier. Terug in Grevenstein namen we de tijd om ons voor te bereiden op de thuisreis van vrijdag. Maar niet zonder een afscheidsbiertje en de laatste gezellige avond.

De afscheidsmaaltijd was mosterdsoep, varkenshaas en....... een ijsje. Het eten was prima voor mekaar.

Dank aan de familie Pekel van Landgasthof Grevenstein voor de goede zorgen.

 

Fred.


Vrijdag 12 mei 2023, Dag 5

Vandaag de afsluiting van onze midweek in het Sauerland. De zon scheen net over de heuvels toen de eersten van ons wakker waren. Het ontbijt was gepland om 08:00 uur, maar een half uur eerder zat iedereen al aan tafel. Dat laatste ontbijt lieten we ons uiteraard goed smaken. Om 9 uur vertrekken was dus haalbaar. 

De paarden werden opgezadeld en koffers en tassen vastgesjord. Nog even groepsfoto laten maken door onze vriend uit Canada en we begonnen de thuisreis.
Cor en ik reden met de groep mee tot de afslag Oberhausen richting Arnhem/Ede/Almere. Koos reed door naar Zuidlaren en de rest naar Steenwijk. Ik reed om half 12 mijn oprit op, de anderen bijna anderhalf uur later. 

Onze voertuigen droegen de sporen van natte wegen en duitse bagger met zich mee. Reden om de motoren even te knuffelen met een sopje en schoon water.

Terugkijkend hebben we een heerlijke  midweek gehad. Niet het mooiste weer, maar daardoor weinig verkeer op de prachtige weggetjes. De animo om volgend jaar weer te gaan is groot. 

Ik heb 1166 mooie kilometers bijgeschreven, De anderen zo'n ruim 200 meer.

Dank aan iedereen die bijgedragen heeft aan deze mooie clubervaring.

 

Fred.

 

PS:  Sauerland 2024 staat gepland van 13 t/m 17 mei 2024.