Sauerlandmidweek 2024

Dag 1, Maandag 13 mei

Klokslag 10 uur stonden ze klaar voor vertrek. Martin, Tineke en Willem, Jelle, Jos en Juan (ook wel de 3J's genoemd), Bennie, Jan, BertusH en Freek. De reis ging oostwaarts naar Landgasthof Grevenstein in het Sauerland. Cor pikte mij thuis op en wij gingen via een eigen route. Afspraak was, zoals altijd, om rond vijf uur in Grevenstein te zijn. Onderweg kozen Freek en Jos om een snellere weg te kiezen. De 'langzame Steenwijkers' kwamen volgens plan op plaats van bestemming aan. Zij hadden geen drup regen gevoeld. Hoe anders was dat voor de twee snelle jongens uit Steenwijk en de twee 'buitenlanders' uit Almere en Ede. Dikke donderbuien, bliksem en knoeperts van hagelstenen, Tot twee keer toe zo'n vette bui op de helm. De buitentemperatuur van ruim 26 graden droogde de pakken supersnel.

Gelukkig deed het weerzien in Grevenstein het leed snel vergeten.

Een warme douche, lekkere biertjes en een goed bord eten maakten deze reisdag tot een geslaagde opening van deze Sauerland midweek.

Tot slot werd dankbaar gebruik gemaakt van de prima bedden in nette kamers.

De maaltijd was: tomatensoep, een dikke schnitzel met gebakken aardappels met spinazie en een ijsje toe.

 

Dag 2. Dinsdag 14 mei

Ontbijt vanaf acht uur en vertrek om tien. Dat werd al snel gewoonte. Vorige jaren voldeed dat immers ook prima. Dat dit een bijzondere dag zou worden, wisten we nog niet. Martin had zich al weken druk gemaakt om mooie routes uit te tekenen en in .gpx beschikbaar te stellen. Op papier zag dat er prima uit. En aanvankelijk ging alles ook volgens plan. Tot.... de eerste(!) wegversperring. Van een omleidingsroute bleek hier geen sprake en we moesten ons zelf maar redden met de beperkte middelen die we hadden. Het resultaat was een uurlange om- en terugrit omdat je tussen de bergen eenmaal weining omwegen kunt vinden. En dat weer in 26graden+ temperaturen.Lang verhaal kort, we kwamen nóg een wegafzetting tegen met hetzelfde verhaal. Met vereende krachten zijn de routes aangepast De geplande ritafstand van 183km werd ruimschoots overtroffen. Ruim 265km later kwamen we dorstig en het rijden even zat weer 'thuis'. Gelukkig was er bier en gezelligheid en konden we nog lang met schik nakletsen over dag 2.

De maaltijd was: kipsaté met pindasaus, friet en verse salade en als laatste een ijsje.

 

Dag 3. Woensdag 15 mei

Vandaag begon net als gisteren met een heerlijk zonnetje. Ook nu zou het een droge, warme dag worden. Na de puzzeltocht van gisteren hoopten we dat we nu geen last van wegblokkades zouden krijgen. Helaas bleek dan niet zo te zijn. Maar dat leverde wel weer een mooi avontuur op. Onze route liep ineens dood op een pad waar we niet in mochten. De enige oplossing was helemaal teruggaan. Of...... toch dat pad inrijden. De helden Cor en Martin verkenden en meldden dat lastig, maar te doen was. Slecht wegdek en hele stukken echte offroad bracht ons op een dwaalspoor dat ook weer doodliep. Martin had inmiddels een uitgang gevonden, maar wij stonden bij het Alpenhaus in de middle of nowhere. Daar was verder niets behalve een keurig toilet en een koelkast vol BIER! Ondertussen was ook de Polizei gewaarschuwd (door wie?). Dat gaf de zaak wat extra spanning. Uiteindelijk had Cor ons gevonden en reed ons voor naar de uitgang van het grote boze bos. Tot een politiebusje het smalle pad blokkeerde. Op z'n beste Duits legde Cor het uit. Dat bleek voldoende om verder te mogen. "Bitte Vorsicht und nicht wieder machen!". Dat beloofde Cor plechtig.

De rest van de dag verliep vlot doch niet vlekkeloos. Bij het optrekken bij een kruising kuste een voorband een dikke achterband van de voorganger. De eerste verloor het evenwicht met als gevolg een paar plasic snippers op de weg. Die was gelukkig ongedeerd en de deuk in zijn ego verdween gedurende de rest van de rit. Nu was iedereen weer wakker en reden we de laatste kilometers van de route van vandaag.

De maaltijd was: Broccolisoep, spaghetti met bolognese saus, verse salade en kaas en een ijsje toe.

Na het eten loopt Willem altijd de berg op. Deze keer ben ik meegeweest. Altijd leerzaam om met hem de natuur in te gaan.

 

Dag 4. Donderdag 16 mei

De laatste dag. Na het ontbijt namen we afscheid van Bertus. Hij had verplichtingen en moest daarom eerder terug naar Steenwijk. Hij berichtte dat hij een goede rit had met het laatste kwartier een regenbui.

Regen, dat dreigde in het Sauerland ook al een tijdje. Maar we hadden er niks van gemerkt. Ook na onze laatste rit van 168km kwamen we droog terug in Grevenstein. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat de dreigende luchten ons wel vlotter naar het hotel stuurden dan we hoopten. Maar geen spat gezien.

De maaltijd was: Varkenshaas, sperzieboontjes met spek, aardappelkroketjes en tot slot een ijsje.

 

Dag 5. Vrijdag 17 mei

Voor de thuisreis spraken de weersverwachtingen elkaar tegen. Uiteindelijk is iedereen toch droog en voldaan thuisgekomen.

 

Tot slot

We hebben genoten van de gastvrijheid van Marieke en Ron en Willy en Jaap van Landgasthof Grevenstein. Maar ook van de prachtige natuur in het Sauerland en de (meestal) heerlijke wegen met verslavende bochten.

Het meest hebben we van elkaar genoten. Het was weer heerlijk.